Skip to main content Skip to primary navigation

Nikkeli

Tiesitkö, että nikkeli on alkuaine, jota ei voi tuhota eikä luoda? Tämä tekee siitä erinomaisen metallin Umicoren suljetun kierron liiketoimintafilosofiaan ja - yleisemmin - kiertotalouden periaatteeseen, eli materiaalien säilyttämiseen arvoketjussa mahdollisimman pitkään. Nikkelin ominaisuudet, kuten korroosionkestävyys, korkean lämpötilan stabiilius, lujuus, joustavuus, sitkeys, kierrätettävyys sekä katalyyttiset ja sähkömagneettiset ominaisuudet, edistävät kestävien tuotteiden ja teknologioiden luomista. Nikkelillä on eri muodoissaan satoja tehtäviä tuhansissa tuotteissa ja sovelluksissa, joita käytämme päivittäin.

Me Umicorella käytämme nikkeliä pääasiassa aktiivisena materiaalina ladattavissa litiumioniakuissa. Nämä akut toimivat älypuhelimissa, sähköpyörissä ja erityisesti sähköajoneuvoissa. Nikkeliä on kaikkialla ympärillämme. Vanhojen akkujen nikkelin kierrätys on tietenkin toinen tapa, jolla Umicore joutuu kosketuksiin tämän metallin kanssa. 

Nikkeliä käytetään nykyisin pääasiassa austeniittisessa ruostumattomassa teräksessä, jossa käytetään noin 70 % kaikesta vastakaivetusta nikkelistä. Sitä käytetään pääasiassa kemianteollisuudessa, mekaanisessa rakentamisessa, arkkitehtuurissa ja kodin tarvikkeissa, kuten ruokailuvälineissä, lavuaareissa ja pannuissa. 

Ohuita nikkelikerroksia käytetään myös koriste- tai korroosionestotarkoituksiin tai alustana ohuelle kromikerrokselle, jota voi nähdä hanoissa, sulkuhanoissa ja heloissa, tai korukullassa ja elektroniikassa. 

Nikkeliä sisältävät kuproalumiinit kestävät erinomaisesti korroosiota merivedessä, ja niitä käytetään muun muassa potkureiden, pumppujen ja sulkujen valmistukseen.

Kierrätys

Kuten monet muutkin metallit, nikkeli on täysin kierrätettävissä. Se voidaan kierrättää yhä uudelleen ilman laadun heikkenemistä, ja siksi se sopii täydellisesti kiertotalousmalliin (CE). 

Suurin osa nykyisin tapahtuvasta nikkelin kierrätyksestä liittyy ruostumattoman teräksen valmistukseen. On tavallista, että erikoisseokset kierrätetään samaan erikoisseokseen aina kun se on mahdollista. Terästeollisuuden suljettuja kiertoja perustellaan tiukkojen eritelmien ja näiden erikoisseosten tuottamisesta aiheutuvien kustannusten vuoksi. 

Umicore on kehittänyt teknologian ja asiantuntemuksen käytettyjen akkujen nikkelin kierrättämiseksi.

 

Historia

Keskiajalla kaivostyöläiset löysivät Saksassa satunnaisesti ruskeanpunaista malmia, jota he kutsuivat kupfernikkeliksi. Kaivostyöläiset luulivat löytäneensä kuparimalmia, mutta eivät saaneet kuparia irti, joten nimi viittasi siihen, että kyseessä oli paholaisen kupari. "Old Nick" oli 1600-luvun termi paholaiselle. Ruotsalainen tiedemies Cronstedt onnistui eristämään metallin vuonna 1751 ja antoi sille nimen nikkeli.

Tiesitkö, että Yhdysvaltain viiden sentin kolikko, joka tunnetaan parhaiten nimellä "nikkeli", koostuu 75-prosenttisesti kuparista ja vain 25-prosenttisesti nikkelistä? Nikkeli alkoi herättää todellista kiinnostusta vasta, kun Yhdysvallat alkoi käyttää kolikoissaan Cu-Ni-seosta. Monet kolikot, myös eurokolikot, sisältävät nykyään nikkeliä, ja kolikkovalmistajat siirtyvät nyt käyttämään nikkelipinnoitettua terästä erityisesti arvoltaan alhaisemmissa kolikoissa.

1800-luvun loppupuolella nikkeli päätyi laivanrakennuksen ja panssaripinnoituksen alalle. Sen käyttö lisääntyi tasaisesti myös ruostumattoman teräksen kehittämisessä, jonka osuus nikkelin kulutuksesta on nykyisin yli 70 %.

 

Ominaisuudet

Nikkeli, viidenneksi yleisin alkuaine, on hopeanharmaa metalli, joka on kova, sitkeä, muokattava ja joustava. Sitä esiintyy laajalti maankuoressa ja ytimessä. Se on ferromagneettinen, mikä tarkoittaa, että se voi magnetoitua altistuessaan ulkoiselle magneettikentälle. Tämä on erityisen hyödyllistä, kun sitä sekoitetaan oikeisiin metalleihin, koska siitä syntyy superseoksia, materiaaleja, jotka säilyttävät lujuutensa kovissa rasituksissa ja korkeissa lämpötiloissa. Tämä on hyvä ominaisuus esimerkiksi suihkumoottoreissa. Sen sähkönjohtavuus on noin kuudesosa kuparin sähkönjohtavuudesta. Nikkeliä käytetään myös platinaryhmän metallien kantajametallina.