Skip to main content Skip to primary navigation

Koboltti

Tiesitkö, että koboltti oli ensimmäinen metalli, joka löydettiin? Kobolttimineraaleja on käytetty pigmentteinä jo antiikin ajoista lähtien. Vaikka metallia ei olekaan käytetty koboltin nimellä, sitä käytettiin keramiikan värjäämiseen Persiassa ja Egyptissä. Nykyään sillä on monia muita sovelluksia ja erilaisia käyttötarkoituksia, kuten lääketieteellisissä ratkaisuissa ja akkuteollisuudessa. Saatat jopa tunnistaa useita sen sovelluksia. Kobolttiyhdisteitä ja -oksideja käytetään vastaavasti katalyytteina ja öljyteollisuudessa, eli monet liikennevälineistämme liittyvät tähän metalliin. Maalit, lakat ja painovärit sisältävät orgaanisia kobolttikarboksylaattisuoloja, jotka käynnistävät tällaisten tuotteiden kuivumisvaikutuksen (niitä käytetään maalin kuivattamiseen). Muita orgaanisia johdannaisia käytetään kumiteollisuudessa. Umicore toimittaa kobolttituotteita myös maatalousteollisuudelle, ja kolme tärkeintä sovellusta, jotka voivat hyötyä tuotteistamme, ovat:

  • Eläinten rehu: koboltti on olennainen yhdiste eläinten rehuteollisuudessa, jossa se on B12-vitamiinin synteesin rakennusaine ja edistäjä märehtijöissä, kuten lampaissa ja naudoissa.
  • Lannoitteet: kobolttia lisätään lannoitteisiin, joita käytetään niityillä, joilla märehtijät laiduntavat, B12:n tuotannon lisäämiseksi.
  • Vedenkäsittely: kobolttia voidaan lisätä yhdisteenä vedenkäsittelyyn käytettäviin tuotteisiin.

Umicore tarjoaa myös laajan valikoiman kobolttioksideja, jotka vaihtelevat korkealuokkaisista erikoisoksideista alempiarvoisiin vaihtoehtoihin, jotka pystyvät täyttämään kunkin keramiikkateollisuuden värisovelluksen erityistarpeet.

Umicore tarjoaa metallisidosjauheita, jotka koostuvat erityyppisistä kobolttijauheista ja esiseostetuista jauheista (Cobalite®-sarja), joita käytetään timanttityökaluissa ja kovametalleissa. 

Kobolttia käytetään myös hyvin laajasti ladattavissa akuissa, lähinnä litiumionityyppisissä akuissa. Koboltin lisääminen jauheen muodossa parantaa näiden akkujen sähkökemiallisia ominaisuuksia. Koboltti on litiumin, nikkelin ja mangaanin ohella katodin aktiivisen materiaalin tärkeitä komponentteja, jotka vaikuttavat siihen, kuinka kauan voi puhua puhelimessa, kuinka pitkälle voi ajaa sähköautolla, kuinka nopeasti akku latautuu ja kuinka paljon energiaa voi varastoida aurinkopaneeleista. 

Historia 

1400-luvulla Keski-Euroopan Erzgebirgen kaivostyöläiset käyttivät nimitystä kobold tietyistä malmeista, joita oli vaikea sulattaa. Nimi viittasi lähinnä paikallisen kansanperinteen ärsyttäviin maanalaisiin haltijoihin, joita syytettiin kaivostoiminnan vaikeuksista. Myöhemmin se innoitti metallin nimeä. 

Koboltin sininen

Kun nämä paahdetut malmit sulatettiin yhdessä hiekan kanssa, niistä saatiin sinistä lasia, jota kutsuttiin smaltiksi. Vuonna 1742 ruotsalainen kemisti Brandt osoitti, että väri johtui tuntemattomasta metallisesta alkuaineesta, jonka Bergman eristi vuonna 1780. Savi- ja keramiikkateollisuus olivat ainoat koboltin käyttäjät 1900-luvun alkuun asti.

Louhinta 

Kobolttia ei esiinny maapallolla luonnostaan, mutta sitä löytyy lähes kaikkialta: maaperästä, mineraaliesiintymistä ja merenpohjasta. Koboltti on aina yhdistettynä muihin alkuaineisiin, kuten nikkeliin, kupariin, rautaan tai arseeniin. Sitä kerätään yleensä muiden metallien louhinnan sivutuotteena.

Koboltin kestävä hankinta

Umicore on ensimmäinen yritys maailmassa, joka on ottanut käyttöön koboltin kestävää hankintaa koskevan kehyksen ja saanut ensimmäisenä ulkoisen validoinnin eettiselle hankintamenettelyllään tällä alalla. Sen tavoitteena on minimoida riski, että sen toimitusketjussa - ja myöhemmin sen asiakkaiden toimitusketjussa - olevan koboltin ja ihmisoikeusloukkausten tai epäeettisten liiketoimintakäytäntöjen välillä on yhteys.

Kierrätys

Suuri osa koboltista otetaan talteen sellaisten sovellusten valmistajien tuotantoprosesseista, kuten kovametalli- ja karbidityökalujen tai litiumioniakkujen valmistuksesta. Kobolttia voidaan ottaa talteen myös käytöstä poistetuista tuotteista, kuten käytetyistä ladattavista paristoista, petrokemian katalyyteistä ja ilmailu- ja avaruussovelluksissa käytettävistä seoksista.

Ominaisuudet

Koboltti on ferromagneettinen, mikä tarkoittaa, että se voi magnetoitua altistuessaan ulkoiselle magneettikentälle. Tämä on erityisen hyödyllistä, kun sitä sekoitetaan oikeisiin metalleihin, koska siitä syntyy superseoksia eli materiaaleja, jotka säilyttävät lujuutensa suurissa rasituksissa ja korkeissa lämpötiloissa. Tämä on hyvä ominaisuus esimerkiksi suihkumoottoreissa. 

Se kiteytyy huoneenlämmössä tiiviisti pakattuun heksagonaaliseen järjestelmään (α-Co) ja muuttuu 417 °C:ssa kasvokeskiseen kuutiomuotoon (β-Co). Se on myös sinertävän harmaa metalli, joka muistuttaa rautaa ja nikkeliä. Tämän vuoksi monet muinaiset sivilisaatiot käyttivät sitä pigmenttinä.